alene hjerte, tabt på trægulvet

Er kærestesorg rigtig sorg?

Et hjerte i længsel

Kan hjertesorg sammenlignes med den sorg vi føler, når vi mister én vi har kær? Mange har svært ved at anerkende kærestesorg som en rigtig sorg. Jeg har haft flere klienter, der henvender sig grundet kærestesorg. Jeg føler stor sympati, fordi jeg tænker, at det at længes efter noget uopnåeligt er vanvittigt slidsomt. Det føles voldsomt at sige endeligt farvel til det menneske, der i en tid har været vores et og alt. Det menneske vi har drømt om en fremtid sammen med. Oveni skal man kappe bånd til den familie og de venner, som også fulgte med i pakken.

Vi kan blive splittet mellem fornuft og følelse, for der kan være mange rationelle grunde til et brud, men derfor vil hjertet måske stadig noget andet. At tæmme et hjerte der længes, er næsten umuligt! Det er derfor vi laver strategier om, at vores venner styrer vores telefon, når vi går i byen, så vi ikke falder i for hjertets længsler. Det tænker jeg de fleste kender og det er heldigvis helt normalt.

Lidelse er den af livet – accept bliver nøglen til forandring

De psykiske symptomer minder i høj grad om sorg og depression. I dokumentaren ”de raske syge”, følger vi en pige, der i eksperimentet bliver diagnosticeret med mild depression i den periode, hvor hun forsøger at komme sig over et brud. Programmet problematiserer en herskende tendens i vores samfund til at sygeliggøre almindelige menneskelige lidelser. Det er helt normalt i at lide, når vi savner. Når vi savner hjælper det ikke nødvendigvis at blive afledt med hård rock og tanker om, at mit er bedre uden ham eller hende, når det ikke er det, man føler.

En klient sagde til mig ”vil du hjælpe mig med at få den her følelse af savn til at forsvinde?” Jeg forstår, at følelsen er ulidelig, men mit svar er ”følelsen bliver først mindre, når du accepterer, at den er der”. Følelsen bliver først mindre, når vi har givet os selv lov til at være kede af det, for der er meget på spil, når et forhold går i stykker.

Vi kan forhindre egen sorgproces ved at være på et over-analytisk arbejde, hvor vi tolker i vores ekskærestes adfærd, sms’er eller følger ham eller hendes gøren på sociale medier.Når vi tjekker adfærd kommer vi ofte til at fejlfortolke. Jeg tillod mig forleden at sige, når du tjekker hans side, er det næsten det samme som at grave ham op af graven. Når én vi har kær dør, så holder vi en begravelse, der hjælper de pårørende med at tage afsked. Når vi har taget afsked kan vores sorgproces starte.

Mennesket trives dårligt med endegyldighed, og når det gælder parforhold kan vi fastholde os selv ved at holde øje med den anden, men det bremser vores egen udviklingsproces.

At turde elske selvom det rummer en risiko for sorg

Kærlighedsforhold er det sted, hvor vi er allermest sårbare. Vi har satset alt og det kan opleves som unfair ikke at vinde i sidste ende. Men måske vi alligevel vinder noget ved et brud? På et tidspunkt lærer mine klienter at mindes partneren og forholdet for det positive, de oplevede sammen. De mærker taknemmelig for det, de lærte om sig ved at være i forholdet. Det giver en opmærksomhed på, hvad man vil i det næste eventyr, som venter rundt om hjørnet.

En elev sagde til mig forleden, at det med kærlighed virker besværligt og fyldt med misforståelser. Hvorfor er det vi bliver ved med at gøre det så? Fordi hvis vi bruger vores liv på at undgå at blive såret, så undgår vi også alt det smukke et kærlighedsforhold kan give.

 

 

2 kommentarer til “Er kærestesorg rigtig sorg?

  1. Pingback: Hvad dvæler du ved? - Psykolog Anne Bräuner

  2. Pingback: Hvad gør du med din længsel? - Psykolog Anne Bräuner

Der er lukket for kommentarer.