Gode råd fra en psykolog

At opdage kærlighed i handlinger

Hvordan tyder vi hinandens kærlighedssprog? De fleste drømmer om et kærlighedsforhold, hvor de føler sig forstået, men et af parforholdets største udfordringer er, at forstå hvad den anden siger. Det bliver endnu mere kompleks, når vi skal forstå de mange lag, der er i vores kommunikation. At vi kan sige nogle ord og rent faktisk mene noget andet. At vi kan gøre ting for at udtrykke de ord, vi ikke har.

Hvis vi bliver bedt om at genkalde os en konflikt i et parforhold eller et venskab er det ofte udløst af en misforståelse. Vi kender vores egen verden bedst. Når vores partner reagerer stærkt på noget, som vi ikke selv tillægger en stor betydning, bliver vi uforstående. Det at forholde sig nysgerrigt til den andens måde at opleve verden på er lettere sagt end gjort. Vi er nødt til at forstå, hvilket sted den anden bliver skubbet hen, når vi siger eller handler på en bestemt måde.  Fx: ”Når du kommer for sent til vores aftaler, så føler mig mindre vigtig”.

Du kan se mine ord gennem det jeg gør

I går havde jeg fornøjelsen af en dags undervisning i kærlighedssprog og kommunikation. En gennemgående erkendelse var, at der findes mange måder at udtrykke ordene ”jeg elsker dig” på. For nogle mennesker føles det som det mest naturlige i verden at sige det. Andre har nemt ved skrive lange sms’er med alverdens emoji’s til at udtrykke deres følelser.

Når vi skal vise kærlighed viser vi det altså gennem vores eget kærlighedssprog, men det kan føles hult, hvis vores partner udtrykker følelser gennem alt andet end eksemplevis ord. Vi må derfor gå på opdagelse i vores eget sprog og især vores partners sprog for at kunne gøre det tydeligt, hvornår vi selv føler os elsket og vice versa.

For nogle kan ordene ”jeg elsker dig” næsten føles som en kliche, imens det føles mere betydningsfuldt, når ens partner giver et kram efter en lang arbejdsdag. Den fysiske berøring bliver en måde at sige: ”jeg er glad for at se dig”. Eller hvis en partner overrasker med en invitation til biografen kan det være en måde at sige: ”du er i mine tanker”. En besked med et hjerte hver morgen fra en bortrejst kæreste kan være en måde at sige: ”jeg er her stadig”.

At høre det jeg i virkeligheden mener

Men hvorfor er kærlighedsforhold så fyldt med så mange konflikter? Fordi vi er forskellige og fordi vi aktiverer mønstre hos hinanden. Nogle gange er de ord, vi siger i virkeligheden ikke de rigtige ord. De rigtige ord er for sårbare at sige højt. Det sårbare  holdes ofte væk fra bevidstheden, fordi vi ikke vil konfronteres med en længsel. Hvis vi anklager vores partner ved at sige: ”du er aldrig hjemme”, kan det være en måde i virkeligheden at sige: ”jeg savner dig”.

Når vi enten skubber på eller trækker os i parforholdet kan det faktisk være et udtryk for, at parforholdet er så vigtigt, at man er bange for at træde forkert. Umiddelbart kan man komme til at tænke, at problemet altid er enten mig eller den anden, men det er nærmere samspillet imellem jer, der aktiverer gamle sårbare steder. Det kan være oplevelser, som man har haft med afvisning eller ensomhed, der gør at, vi går i kampmode.

Uanset om vi taler om forskellige måder at udtrykke kærlighed, måder i datinguniverset at sige ”jeg er interesseret” eller måder at sige undskyld på, så er en del af virvaret, at vi tolker i alle de hentydninger vi ser.

Her kan ordene måske alligevel blive en hjælp, hvis vi kan lære at sige, jeg fik en opfattelse af, at du var uinteresseret, er det sandt? Så åbner vi for det faktum, at vi i kommunikation hele tiden kan tolke forkert og vi kan komme til at vende pilen den gale retning.

Med kærlighedens mangfoldige sprog in mente lyder opfordringen til at gå på nysgerrig opdagelse i din partners måde at udtrykke kærlighed.