Sidder i en hængekøje og tager sig god tid. Hun skal ikke skynde sig for at gøre indtryk

Vær den du er

En unik ramme

Om 6 dage ruller et nyt forventningsfuldt højskolehold ind. 100 mennesker fra alle steder i verden skal samles de næste 5 måneder og skabe en hverdag, et lille minisamfund, i en boble med andre spilleregler end i den verden, der ligger uden for.

Flere bruger højskole som del af deres sabbatår. På Odder højskole er rammerne for at finde sig selv helt optimale. Man kan afprøve forskellige fag, udforske forskellige evner og finde ud af, hvad man brænder for. Man kan vælge fag ud fra lyst og uden pligt, uden eksamen og uden præstation.

Det sociale arbejde

At blive en del af fælleskabet og danne venskaber er en kæmpe del af det at gå på højskole. Rigtig mange danner venskaber for livet med deres højskolevenner. For nogen er det at blive en del af ny gruppe en chance for at ændre på den rolle, som man plejer at tage i grupper. For de der ønsker at øve sig i at åbne op er højskolemennesker den mest taknemmelige gruppe at øve sig på. Alle mennesker er så høflige, så nysgerrige og så oprigtigt interesserede i at lære nye mennesker at kende.

Men det er hårdt arbejde at gøre et godt indtryk. Nogle vil faktisk beskrive det som et socialt overarbejde. Det betyder så meget at blive accepteret, så den første uge er rigtig krævende. Det er opslidende altid at skal være den sjove, for ingen har det sjovt hele tiden. Nogle kan blive så bange for at gå glip af noget, at de deltager til i alt og så selvom de trænger til at trække stikket. Mit budskab er at sige, at I har god tid! Giv jer selv lov til at tage en pause, hvis det er det I trænger til.

Det er så alment menneskeligt, og faktisk en biologisk mekanisme, at vi ønsker at være en del af flokken. Det er også helt naturligt at vi kategoriserer folk via førstehåndsindtryk. Men I er allerede en del af flokken. I er allerede et hold fra det øjeblik I først samles i foredragssalen. Det er ikke de indtryk, der skabes den første uge som nødvendigvis er de, der holder hele vejen.

Vær dig

Da jeg i sin tid startede på højskole var jeg også optaget af, hvad folk gjorde sig af indtryk om mig. Hvilken type ville jeg blive anset som? Jeg var egentlig også selv i tvivl om hvilken type, jeg gerne ville anses som. Jeg dannede mange venskaber, der betød noget. Den første dag mødte jeg en pige, hvor mit førstehåndsindtryk var ”hun virker truck, politisk og ret hippie”, hende får jeg vist aldrig rigtig noget sammen med. Hun vidste sig at være SÅ meget andet. Det mest varme, empatiske og energiske væsen. Hun er i dag min tætteste veninde, hende jeg deler alt med. Da vi først fralagde os vores førstehåndsindtryk og åbnede for de mennesker, der gemmer sig bag ved filteret viste det sig, at vi lignede hinanden meget.

Så vær modig, gem ikke jer selv bag en yndig facade, men øv jer i at vise jer som mennesker. Mennesker der både kan være glade, begejstret, sure og triste. Mennesker der er fyldt med energi og mennesker, der kan blive drænet og trætte. Giv jer selv lov til at være alt hvad I er. I vil opdage, at de smukkeste venskaber former sig, når I mærker, at I bliver accepteret for den I ER frem for en rolle I spiller.

Med et ønske om et fantastisk efterår!