Solbriller og ferie i vente. Sol, sommer og strand er godt rammer for lykke men finder vi den?

Langt fra hverdagen – endelig sommer!

Når vi nærmer os sommerferie begynder de fleste at tælle ned børn som voksne. Så sent som i morges sagde jeg til min ældste søn: ”Nu skal du bare sove tre dage og så skal vi på ferie”. Forventningsglæde kan være en fantastisk og det der gør, at vi kan mærke forskel på hverdag og ferie. Ferie er lig med andre regler end i hverdagen. Børn må få is hver dag og voksne må drikke kold rosé til maden hver dag.

Hvad føles som ferie for dig?

Der findes ikke én ideel ferietype for alle, så vi er nødt til at spørge os selv, hvad vi forbinder med ferie? Er det ude eller hjemme? Er det nyt eller genkendeligt? Med små børn synes vi, at det skal være simpelt og samtidig skal det være nærende for os alle. Ferie betyder for vores lille familie at rejse. Vi vil gerne se et eller andet nyt hvert år, men vi nyder også genkendelige sommerferiesteder. Vi nyder at se vores børn lege på en strand og bare kaste sten i vandet. Vi øver os i at holde ferie fra mobilen for at skabe så meget nærvær som muligt. Når vi er på ferie siger min ældste søn hver morgen: ”Mor vi skal være her i mange dage ik’?” Som om han vil fortælle mig, at det ikke må slutte.

Når ferie er konfronterende

Forventningen til feriemagien gør, at vi kommer til at tro, at det vi ellers tumler med nok skal blive bedre af at holde ferie. Hvis vi formår at geare helt ned, så kan ferie virkelig også give en fornyet energi. Men samtidig varsler medierne om, at folk bliver stresset enten af at holde ferie eller bliver stresset af vende tilbage til hverdagen. Hvordan hænger det sammen? Det at være på ferie kan give os tid til at mærke, hvordan vi faktisk har det. Når hverdagen ruller gøres det på automatpilot. Det kan nogle gange også være en måde mere eller mindre ubevist at undgå at forholde os til, om hverdagen er, som den skal være.

Når jeg har mødt mennesker, der er blevet sygemeldt fra deres hverdagsliv, er det ofte der de dykker ned og forholder sig til, hvad der skal forandres. Hvad skal være anderledes både på et praktisk og følelsesmæssigt plan. Hvordan kan jeg lære at blive lidt mindre ambitiøs, så hver dag ikke føles som en eksamen? Kunne mit arbejdsliv, studieliv eller familieliv skrues anderledes sammen? Hvis det kan forandres inden man bliver syg er sit hverdagsliv, må det være mere optimalt. Måske det er efter sommeren, at du skal gå ned til 30 timer i stedet for 37 timer? Eller hvad end det måtte være, der gør, at hverdagen føles lettere.

Forlæng feriemagien ind i din hverdag

Min mærkesag er hjælpe med at skabe hverdagsmagi. Hjælpe med at stå af hamsterhjulet. På et konkretplan gør jeg det selv ved at finde ting hver dag, som jeg glæder mig til. Det kan være helt små ting såsom at cykle over i børnehaven. Jeg vil gerne bryde rammerne og spise fredags is en onsdag eller hente sushi og drikke et glas vin en mandag. Jeg vil altså indbygge små ferieøer i løbet af året, der gør, at vi også elsker hverdagen. Jeg vil ikke allerede mandag tælle ned til fredag, for så vil det betyde, at alt for mange dage i løbet af året handler om at overleve frem for at leve.

Jeg ønsker alle den bedste sommer med alt den magi, en sommer kan give. Jeg håber I værne så meget om jer selv, at magien holder helt ind i det nye år.

GOD SOMMER

 

En kommentar til “Langt fra hverdagen – endelig sommer!

  1. Pingback: Hvilken type ferie gør dig lykkelig? - Psykolog Anne Bräuner

Der er lukket for kommentarer.