Hvordan bliver 2021 et nyt kapitel?

2021 skal blive et nyt kapitel, det skal blive bedre!

Når vi nærmer os slutningen af et år giver det for de fleste anledninger til at tænke over, hvad det år bidrog med og hvilke ønsker vi kan have for det nye kapitel. Lige nu trænger alle til at mærke, at 2021 kommer med forandringer og håb. Mange nytårsønsker har handlet om at få noget af den gamle hverdag tilbage. Mange har tilbragt nytåret med en flad og uforløst fornemmelse, fordi vi ikke må det vi plejer. En frihedsberøvelse vi må acceptere, men som gør ondt.

Oveni er vi blevet bedt om at vente lidt mere, selvom det for mange slet ikke er til at overskue. Hvordan kan vi fortsætte det liv vi lever, imens vi længes efter at alt bliver normalt? Sætte nye mål og ambitioner for det nye år som om corona ikke fandtes? Hvad kan vi selv gøre for, at 2021 føles som et nyt kapitel?

Jeg er ikke sikker på, at nytårsforsætter reelt holder, men jeg tror på, at nytåret kan bruges til at tage en status på ens liv. Hvad man er taknemmelig for, hvor der er balance, hvor der har været bevægelse og om man både i sit arbejdsliv og privatliv er der, hvor man gerne vil være.

Skal vi nå alle forandringer i januar?

Foruden corona frustrationer har nogle samtaleemnerne hen over de små juleborde været, hvad skal der så ske på den anden side af nytåret? Hvilke nye ting, vi skal i gang med i næste kapitel?. Hvad vi drømmer om? Hvad vi har af ambitioner? De fleste søssætter det hele i januar, men i år kommer januar med langsommelighed.

Januar er på én gang en lang og mørk måned og samtidig den måned, hvor mange har været vant til at stille høje forventninger til deres nytårsforsæt. Vi sætter ting på pause til efter nytår. Det er i januar, at det skal lykkes at komme i fitness tre gange om ugen. Det er i januar, at vi går op i tid efter sygemelding. I år kommer der ikke til at ske det store i januar ud over, at vi skal holde ud! Januar kan også bare være januar. Den sidste vintermåned inden vi så småt får lidt mere lys ind på vores eftermiddage. I år bliver januar en måned i hi. Så vi skal drømme længere frem.

Giv dig selv lov til at glæde dig til næste eventyr

Nye kapitler kan både være fyldt med vemodighed og eventyrlyst. Alle de højskoleelever vi netop har vinket farvel til, der bliver januar den skærende kontrast til livet i et stort fællesskab. Det kan for nogen føles ensomt, for andre føles som en lettelse og for nogen begge dele. Der er på én gang noget smukt ved at afrunde et højskolekapitel og tage hul på et nyt kapitel i ens liv, og samtidig giver det de fleste lyst til at holde fast ved det, de kender bedst.

Alle kan genkende lysten til at skabe forandring, men jo kun hvis forandring giver mening? Måske 2021 bare skal fortsætte det gode spor, som du har lagt for dit liv? Eller måske bare glæde dig til at køre på det spor, som du blev sat af pga. corona. Måske det mere skal handle om at dyrke værdier i at gå i stå frem for at være i bevægelse.

Hvad er det, du retter dit liv ind efter i det nye år? Flere af de klienter jeg har i forløb starter, fordi det liv de lever ikke føles rigtigt. Det er en diffus fornemmelse af ikke at føle sig som sig selv. Sammen går vi på opdagelse i hvad et mere autentisk liv kunne være, hvor man lever i overensstemmelse med egne personlige værdier.

Udhold Corona ventetid

Vi skal vente på vaccinen. Vi skal vente med at se og røre hinanden. Vente med at feste, gå på restaurant, teater mv. Vente på ikke at føle os alene. Vente på det gamle normale, som efterhånden er så langt væk. Mange oplever en følelse af corona mæthed. En følelse af ikke at overkomme flere nedlukninger, flere pressemøder og mere uforudsigelighed. Forskellen lige nu er, at der er en bagkant i vente. De første er vaccineret og der kan skabes forestillinger om et forår og sommer, hvor vi kan mere af det gamle. Vores liv venter ikke, så hvordan skaber du mening, samvær, nærvær og værdi i corona ventetiden? Vi må tage det vi kan få.

En lang gåtur i en skov med god ven på afstand, videoer, breve eller andre kreative måder at vise, at vi ikke er forsvundet og at det hele kommer tilbage! Vis de mennesker du holder af, som har fået corona eller er isoleret, at de ikke er giftige og mind dem om alt det gode I skal lave sammen bageefter.

Vi skal altså have fat i alle de samme teknikker, som i foråret. At bruge pausen til at rydde op i gamle kaptitler og gøre klar til det nye. At vende hjem til os selv både på en konkret og en emotionel måde. Mange har gjort os opmærksomme på værdien af ro og langsommelighed, så lige nu er vi nødt til at gribe den.

Må 2021 blive et vendepunkt på alle niveauer – godt nytår!