summer

Hvilken type ferie gør dig lykkelig?

Ferie italesættes altid som noget positivt. Et afbræk fra hverdagens trædemølle. En mulighed for at koble af og komme ned i gear. Sætte alt på pause. Slå vækkeuret fra og tage én dag ad gangen. Ferie kan også også være forbundet med høje forventninger om at skulle have det ekstra rart og bryde ud af hverdagens regler. Ferie skal være noget særligt, men hvordan finder vi den ramme, der giver os noget særligt?

Hvad er en ægte ferieoplevelse for DIG?

Lad os udfordre rammerne for, hvad vi kalder ferie. Måske den værste ferie for mig er den bedste ferie for dig?

Det er sin kunst at skabe en ferieramme, som man selv kan trives i. Hvis man som menneske holder af faste rammer og kendte rutiner kan det at gå på opdagelse et nyt sted kræve meget energi. Der kan ideen om en ad hoc ferietilstand skabe uro. For andre er det at se noget nyt afgørende for at kunne kalde en ferie for en OPLEVELSE. Det ukendtes land er spændende. Hver type kræver en forskellig ferieramme, så derfor har det stor betydning, at vi værner om vores egen type ferie.

Vi har en tendens til at tale om vores ferie som en succes ud fra, hvad vi så og hvad vi lavede. Så var vi på tur til verdens største labyrint, trampolinland, legoland etc. Men hvad er egentlig ferieland?

Måske er dem, der rent faktisk kan holde ferie de mennesker, der er stoppet med at jagte oplevelser. Ferie kan beskrives som den mentale tilstand vi kommer i, når vi giver slip på pligter, praktik og åbner vores nysgerrighed. Jeg trives med at holde fri i andre rammer, da hjemmet tit kalder på praktiske opgaver. Jeg finder det lettere at installere et feriemindset et andet sted. Jeg trives også med at udrette opgaver i min ferie. Måske en ferie godt må være rettet mod noget? Projekter, sommeroprydning, at nå det man ellers ikke plejer.

Ferie i børnehøjde

Som forældre har vi alle gode intentioner om at give vores børn en god sommer. Her bliver det igen vigtigt at minde os om, at selvom det er ferie, så er er børn stadig børn. Det eneste de vil er at være sammen. De går ofte op i det enkelte, fx den snegl der lå foran Djurs sommerland. Jeg kender flere historier om børn, der hvis de selv kunne vælge ville tage matador frem for tivoli. Den sindsstemning et spil giver kan noget andet tivoli. Dermed ikke sagt, at tivoli ikke er sjovt, men mere en opfordring til med god samvittighed at springe over, hvor gærdet er lavt.

De fleste forbinder sommer med sol og strand. Det kan jeg også genkende til et punkt. Den første time på stranden, hvor ungerne bygger sandslot, imens vi lytter til bølger og drikker en kaffe. Det er rart. Men når sulten rammer dem og de nægter deres madpakke for i stedet at sparke i sandet og kaste sig over mig med deres hænder klistret sammen i sand og solcreme, så synes jeg også, at det er fint at gøre noget andet. Jeg bliver aldrig typen, der kan blive en hel dag på en strand, men fascineres af dem, der kan.

Som småbørns familie flytter både pligterne og konflikterne med ind i ferietilstanden, så her skal vi også undersøge, hvad der giver alle i familien ferie. Det er også okay indimellem at glæde sig til en pause fra ungerne. Måske en øvelse kan være at foreslå noget, der er atypisk? Ferie for mig med min familie kan også være at få en dags alenetid eksempelvis.

Skal man holde pause fra mobilen eller bare give den fuld gas?

Et andet ferieideal er at give slip på mobilen og bruge aftenen på terrassen, imens man spiller spil og drikker vin. Det kan også være rart. Men ferie kan også være at give sig selv lov til bare at ligge med sin telefon eller sætte en dag af til netflix.

Når forventninger og realitet mødes

Det kan være en ide at skrue forventningerne ned og også give sig selv lov til at glæde sig til, at ferien er slut. At glæde sig til det kapitel, der venter efter ferien. Det tager tid at finde ud, hvilken type ferie der passer bedst til ens personlighed og ens familieliv.

Jeg er vild med ideen om hverdagsmagi, så min opfordring vil som altid være at forlænge det, der gav magi på din ferie ind i din hverdag. Så hverdagen ikke handler om at tælle ned til ferie, men man også i hverdagen kan følge feriereglerne.

 

En kommentar til “Hvilken type ferie gør dig lykkelig?

  1. Pingback: Drop den sociale eksamen - Psykolog Anne Bräuner

Der er lukket for kommentarer.