Julemagi

Skab din egen julemagi

Hvad er julemagi? Der er på mange måder noget magisk over julen. Når vi kigger rundt glimter stjerner og smukke lys. Julen er hjertens fest. Det er højtiden, hvor vi sender kærlighedsbudskaber i form af gaver, hilsner eller i tid sammen. Vi mødes ekstra meget med de mennesker, som vi holder af omkring meget faste traditioner.

Julen rummer mange følelser, men også mange skuffelser. Julen kan minde os om det eller dem, som vi savner. Vi savner ofte mere dem vi har mistet under en højtid. Julen kan få os til at længes. Man længes efter at være en normal familie, der kan fungere sammen uden konflikter. Man længes efter julehygge, men kan måske bare ikke mærke den. Man længes måske efter et venskab eller en kæreste. Det bliver alt sammen mere tydeligt under juletiden.

Kan man feste og samtidig være ked af det?

Julen og nytåret rummer mange festligheder. Fester og højdepunkter kan være svære at mærke, hvis man er ved at sige farvel til et hårdt år. Det er næsten ulideligt at feste og være glad, hvis man har det svært indeni. Det er derfor vigtigt at tilpasse julen til det sted, du lige nu er i dit liv. Hvis det ikke er i år, at du sidder med stor festhat, så find det i højtiden du glæder dig til. Det kan være en middag, pynte juletræ, en tur i kirke, nybagte småkager og en god kaffe – hvad end lille ting, som du kan mærke er rart. For når vi gør det, der matcher vores egen indre tilstand skabes der en bedre balance.

Små børn & julestemning

Når vi får børn rummer julen ofte ekstra høje forventninger. Vi skal have besøg af julemanden, bage julekager, fælde juletræ, tænde lys, pynte op og vente på alle de spændende gaver. Små børns måde at være i julen er fuld af magi. De forestiller sig, at der bor nisser på loftet. De drømmer om den julemand, der skal banke på deres dør. Men deres væren passer ofte dårligt ind i manges voksnes idé om juleaften: at man venter tålmodigt og forventningsfuldt hele dagen, at man nyder en laaang middag sammen, at man åbner én pakke ad gangen og fyldes med taknemmelighed.

Små børn vil larme og vil spørge tusinde gange, om de ikke snart må åbne pakker. Svaret fra de voksne bliver lige så snart vi har spist, sundet ti sange og klokken nærmer sig en halv time før, at du plejer at komme i seng, så må du forholde dig til alle dine pakker. Og med stor sandsynlighed blive helt rundtosset og forvirret over, hvad du har fået af hvem. Værdierne er gode, men skal vi forvente det hele på èn gang?

Tør vi forandre juletraditioner?

Hvorfor ikke kaste traditionerne lidt op og tilpasse dem i takt med at børnene bliver ældre? Vi har så mange ambitioner og gode værdier vi gerne vil lære dem. De skal lære værdien i at vente, i at holde bordskik, glæden ved at give andre gaver, høfligheden ved at påskønne det mad andre har lavet etc. Men man kan også tage det lidt ad gangen og lade børn være børn. Det kan gøres på tusinde måder – og faktisk bestemmer I selv, hvad I synes kunne give en god dag.

Nogle familier danser om juletræet og åbner gaver om eftermiddagen, så børnene kan lege med gaverne, imens de voksne bruger tid om middagsbordet. Et bord og en samling der nok i virkeligheden ikke det, der optager børnene så meget den dag, og som de tids nok skal lære at være en del af. Derefter kan de være med til at finde gaver til de voksne og faktisk se, hvordan de reagerer på gaverne. Nogle spreder gaverne ud i løbet af dagen, så børnene kan fokusere på én gave af gangen. Vi skal være modige og vælge vores egen type juledag. Hvordan bliver det en juledag, som du glæder dig til at være den del af?

Når jeg får ferie bliver jeg lykkelig

Det kan være en fordel at registrere, hvordan du selv har haft det i ugerne op til jul. Om du lever et når… så jeg bliver jeg glad liv”. Et liv hvor vi venter på lykken rundt om næste hjørne, når jeg har ferie, når jeg får nyt job, når jeg finder en kæreste, når jeg taber mig, – listen er lang. Vi skal turde få øje på, om hverdagen bare ruller på automatpilot uden tid til at mærke os selv. Når vi så forventer en masse dejligt af juletiden, så kan den så nemt skuffe os.

Jeg håber for alle jer, der læser med, at I får den bedst tænkelige udgave af jul og en god start på det nye år.

 

En kommentar til “Skab din egen julemagi

  1. Pingback: Hvem står for den gode julestemning? - Psykolog Anne Bräuner

Der er lukket for kommentarer.