Julesorg, julemagi, idyl, julestemning

Hvem står for den gode julestemning?

”Er der noget ved det, at det snart er jul, som gør det ekstra svært?” Dette spørgsmål har jeg spurgt mine klienter til flere gange de sidste uger. Julen er en højtid med mange blandede følelser. Der er mange juleregler, som ingen taler om. Vi jagter den gode julestemning såvel indeni som i vores familie. Der er juleræs, hjerternes tid, julemagi, julesorg og i nogle tilfælde mangel på selvkærlighed til fordel for julestemningen.

Julen kan få os i kontakt med kærlighed til dem vi elsker, men også savn til dem, vi mangler. Julen kan opleves ekstra krævende, hvis man konfronteres med dysfunktionelle familiemønstre. Hvis familiens juleregler eksempelvis handler om at spille forskellige roller, fortie hvis nogle familiemedlemmer drikker for meget, eller tale høfligt men med passiv aggressive undertoner. Disse typer af mønstre er så automatiserede, at det sker næsten uden vi sanser det. Men når vi spiller med, så kan det påvirke egen trivsel og selvværd. Alle ønsker at familien skal være trygt og rart sted at være, hvilket kan gøre man overser, hvad man egentlig selv mener om det mønster, man er en del af. Hvordan passer man på sig selv i det?

Når idealer og virkelighed står i kontrast

Vi går ind til højtiden med mange drømme og forventninger, hvilket gør vi kan ramme en realitet, som ikke altid harmonerer med det, vi håber. Vi håber på en hyggelig tur ud og fælde juletræ, men børnene græder og de voksne fryser.

Jeg har lagt mærke til at mange beskriver december som: ”december er hektisk”, ”der er så mange arrangementer”, ”vi skal lige igennem julen”. Bytte gaver, sende julekort, holde juleafslutning, tage på overfyldte julemarkeder, sukkerchok etc. December er også magisk som nu, hvor sneen falder, julelysene tændt og varme i brændeovnen. Den minder os også om, hvad vi kan være taknemmelige for. Hvordan får vi plads til begge følelser?

Familiens uudtalte regler

Alle familier har regler og traditioner, som ingen tænker over eller sætter spørgsmålstegn ved. Vi samles med vores familie i et net af uudtalte juleregler og forventninger. En ”plejer” kultur ud over det sædvanlige.

Vi gør lidt ekstra for den ”gode julestemning”, hvor vi bærer over med vores uenigheder til fordel for en ”hyggelig” aften. Hvis vi har hang til at tage en rolle som pleaser, så bliver den rolle typisk ekstra forstærket i julen, der jo handler om glæden ved at gøre andre glade. Det kan gøre ondt at være i og kræve en ekstra portion selvkærlighed. Så har du husket dig selv?

Familien er et system, hvor alle påvirker hinanden. Hvem der står for hvad? Sms’er i starten af december, ”gør vi bare som sidste år”? Hvorfor tør ingen gå imod det, som vi gjorde sidste år? I stedet for at tage snakken om, hvorvidt det giver mening den måde vi er sammen på. Om det vigtigste er at samles juleaften eller der kunne være en anden mere afslappet måde at opleve julestemning som familie.

Skab pauser i juleræset

At leve et tilstedeværende liv kan gøres på mange måder. Hvis man står over for en jul, der kræver en dyb indånding, inden man går derind, så skab pauser til dig selv. Hvis du ikke er i julestemning, eller ikke har det rart med de mennesker, som du skal fejre jul med, så er det ekstra hårdt også at have høje forventninger til sig selv.

Optimalt set skal der være sammenhæng mellem hvordan vi har det og hvad vi viser for at opnå indre balance. Det kan være svært en juleaften helt at leve op til, fordi vi ønsker julestemningen skal være god. Hvis du kan give dig selv pauser i form af at gå tur med familiens hund, se Disney sjov med børnene, eller hvad end der kan give lidt ro og behagelige følelser. Overvej at afkorte dit besøg. Ideen om at tage ”hjem på juleferie” er idyllisk, men ikke altid en realitet. Hvis det er dig, så afgræns dit besøg, især hvis din families måde at være sammen på ikke er god for dig.

En nærværende jul

Måske det er de refleksioner som gør, at man næste år tør spørge, skal vi gøre noget nyt næste år? Eller man spørger hinanden, hvad det er ved de regler og traditioner man har skabt, som bare fungerer godt? Så man går nærværende ind i julehøjtiden ved at fejre den i overenstemmelse med egne ønsker.

Med ønsket om at alle får en drys af god julestemning, uden at være den der skal tage hele ansvar for den.